eenvoudig WA-verzekeringen vergelijken

Vragen over de vergelijking?
050 - 203 05 15

Ik ben op zoek naar:

Aantal WA-verzekeringen dat we voor u vergelijken

Aantal WA-verzekeringen na uw selectie

Veelgestelde vragen

Ik ken mensen die een WA verzekering hebben, maar wat is dat eigenlijk?

Met een WA verzekering zorg je er voor dat, als jij personen of spullen van anderen beschadigt, je deze schade niet zelf hoeft te betalen. Een WA wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) genoemd. Het gaat trouwens niet alleen om schade die je zelf hebt aangericht, maar het kan ook de schade zijn door een vallende dakpan van jouw koophuis. Meer dan 95% van de Nederlanders heeft trouwens een WA verzekering.

Moet ik per se een WA verzekering hebben?

Het simpele antwoord is: NEE, het is niet verplicht. Het advies wordt vaak gegeven om deze verzekering wel af te sluiten. Met een WA verzekering voorkom je dat je schade, die je anderen aandoet, zelf moet betalen. Bij het laten vallen van iemand zijn tablet, ben je namelijk al snel €400 kwijt. Beschadig je per ongeluk iemand zijn auto, dan kost het vaak nog meer geld. Verplicht is het niet, maar toch kiezen mensen er wel vaak voor.

Wat valt er allemaal onder een WA verzekering

Hier is nauwelijks iets zinnigs over te zeggen. Wij raden aan om bij de verzekeraar waar u een verzekering wilt gaan afsluiten de informatie hierover goed te lezen. Wat er meestal in ieder geval niet onder valt zijn:

  • motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen
  • materiele schade aan zaken van mensen die die meeverzekerd is op uw polis. Dat kan bijvoorbeeld een kind of uw partner zijn
  • schade die express is aangericht of seksueel misbruik
  • schade die aangericht is door een groep waar je deel van uit maakt en als die groep al verzekerd is

Welke schade valt niet onder de dekking?

  • Schade aan eigen spullen
  • Gehuurde en/of geleende spullen (in de meeste gevallen niet, verzekeraars bieden het vaak wel als optie)
  • Opzettelijk veroorzaakte schade
  • Schade door vandalisme

Ik heb een vriend van me geholpen met klussen, maar heb iets stuk gemaakt. Wordt dat vergoed?

Wanneer je bij een vriend klust en je iets stuk maakt, dan ben je daar meestal niet aansprakelijk voor. Toch hebben veel verzekeraars een vriendendienstclausule, waardoor jouw verzekering toch de schade kan vergoeden. Dit is wel vaak onder bepaalde voorwaarden. Mocht jou dit zijn overkomen, lees dan goed de polisvoorwaarden door. Of stel gewoon direct een vraag aan je verzekeraar.

Mijn hond heeft bij vrienden van ons een tafel stukgemaakt. Zijn dieren ook verzekerd?

Bij sommige verzekeraars zijn uw huisdieren ook meeverzekerd. Let op, de schade die zijn veroorzaken. Het gaat dus niet om hun gezondheid. Daar zijn weer andere verzekeringen voor.

Ben ik ook verzekerd voor de aansprakelijkheid in het buitenland?

Ja, in principe bent u verzekerd over ter wereld. Het is wel altijd erg verstandig dit op te zoeken op de website van uw verzekeraar.

Wat te doen bij schade?

Meld schade zo snel mogelijk. Doorgaans dient u een schadeformulier in te vullen. De verzekeraar stuurt een ontvangstbevestiging als het formulier is aangekomen. De verzekeraar neemt contact op met de tegenpartij. Indien alles in orde is, wordt doorgaans de dagwaarde van het beschadigde voorwerp vergoed.

Warning: preg_match(): Unknown modifier '4' in /var/www/nlneto-almanzora/wordpress/current/wp-content/plugins/conversie/conv_functions.php on line 450

Warning: preg_match(): Unknown modifier 'c' in /var/www/nlneto-almanzora/wordpress/current/wp-content/plugins/conversie/conv_functions.php on line 450